Smakowite fotografie

Któż z nas nie lubi jeść. A co dopiero, jeżeli potrawa nie tylko smakuje cudownie, ale i wygląda pięknie? Wtedy nachodzi nas ochota podzielenia się tym wszystkim z bliskimi osobami, krewnymi, znajomymi, a może nawet i całym światem. Wtedy właśnie na pomoc przychodzi nam nic innego, jak właśnie fotografowanie potraw.

Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy?

Z początku może to wydawać nam się proste, bo jaka przecież może być filozofia w zrobieniu zdjęcia jedzeniu, jakie mamy w naszym pomieszczeniu o nazwie kuchnia, potrawy, na stole, czy daniu, jakie stoi przed nami na talerzu w naszej ukochanej restauracji? Ale okazuje się jednak, że zrobienie dobrego zdjęcia, na widok którego wszystkim tym, którzy to zdjęcie zobaczą, pocieknie ślinka, jest bardzo trudne bez uprzedniego uzyskania odpowiednich i właściwych wskazówek.

Na początku musimy bowiem zadbać o właściwe oświetlenia naszego talerza. Brzmi to może bardzo śmiesznie, ale jeżeli zrobimy zdjęcie w ciemnościach, to nie będzie na nim zbyt wiele widać i nie tylko może się okazać, że za sos weźmiemy ziemniaki, ale również i po prostu nikt nie będzie w stanie ujrzeć tego, co właśnie jedliśmy, a to przecież nie o to nam chodziło, czyż nie? To właśnie jest powód, żebyśmy dobrze przygotowali się do wykonania takiego zdjęcia, a jeżeli naprawdę zależy nam na profesjonalnym wydźwięku zdjęcia, to bardzo dobrym będzie pomysłem przyjrzenie się wpierw, jak to robią profesjonaliści, a dopiero potem wykonanie własnej fotografii.

Warto również przed wykonaniem takiego ujęcia właściwie i po prostu ładnie ułożyć pożywienie na talerzu, dobrze będzie też, jeśli potrawa nie będzie napoczęta, albo jedynie trochę, bo przecież nie ma żadnego sensu w robieniu fotografii ostatniego kęsa posiłku.

Należy także dodać, że zarówno stół, jak i wszystkie jego zdobienia, jak i oczywiście również i także sztućce, czy na przykład talerz powinien być idealnie czysty, nie ma bowiem nic gorszego i bardziej obrzydliwego, jak podanie dania na brudnych naczyniach i do tego jeszcze zrobienie im zdjęcia i publikacja takiej fotografii w sieci internetowej.

A jeśli naprawdę udała nam się jakaś potrawa, to zawsze możemy nie tylko umieścić jej zdjęcie we wspomnianej już wyżej sieci internetowej, ale również i napisać do niej przepis, który być może przyniesie nam chwałę świetnego kucharza, albo przynajmniej prośby o umieszczanie naszych kolejnych pomysłów kulinarnych. Do tego zawsze jest miło usłyszeć pochwałę, niezależnie, czy dotyczy ona naszych umiejętności fotograficznych, czy kulinarnych.

Author: fotofaktory.pl