Kapusta kiszona, czyli poszatkowana kapusta, którą podaję się procesowi fermentacji. To bardzo zdrowy produkt. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna. Doskonale wpływa na układ pokarmowy. Zmniejsza poziom cholesterolu. Zawiera ona witaminę C, wapń, żelazo oraz magnez. Świetne źródło błonnika pokarmowego. Jak się okazuje reguluje ona poziom glukozy we krwi. Posiada właściwości przeciwzapalne. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze. Zawarte w niej żelazo, zapobiega anemii. Obecna w niej witamina A, opóźnia procesy starzenia.
Właściwości kapusty kiszonej
Najlepiej ją spożywać na surowo. Świetnie się sprawdzi jako składnik surówek. Dobrze komponuje się z marchewką, cebulą czy jabłkiem. Możemy ją spożywać także na ciepło. Na jej bazie warto przygotować bigos. Kapusta kiszona to składnik farszu uszek, pierogów czy krokietów. Możemy na jej bazie przygotować zupę kapuśniak. Niestety kapusta kiszona nie jest polecana dla wszystkich. Zawiera ona dużą ilość sodu. Nie powinny jej spożywać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, na nerki czy z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego. Kapusta kiszona jest źródłem wapnia, fosforu, potasu czy magnezu. Wzmacnia ona odporność naszego organizmu. Zarówno kapusta kiszona jak i jej sok są bogatym źródłem wielu mikroelementów. Znajdziemy w nich duże ilości kwasu foliowego. W 100 g kapusty kiszonej znajdziemy 18 kcal. Kapusta kiszona to źródło błonnika pokarmowego. To on jest odpowiedzialny za perystaltykę jelit. Błonnik oczyszcza organizm z toksyn. Kapusta kiszona wykazuje działanie przeciwzapalne. Zawiera ona niewielkie ilości cholesterolu oraz tłuszczu. Spożywanie zarówno kapusty kiszonej jak i jej soku wzmacnia naszą odporność.
Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Leczy zarówno choroby reumatologiczne jak i zmniejsza obrzęki. Posiada dużą ilość kwasu mlekowego. Polecany osobom pracującym fizycznie. Sok z kiszonej kapusty to również bomba witaminowa. Kapusta kiszona zawiera luteinę i zeaksantynę. Jednak jej nadmierne spożycie powoduje wzdęcia czy zgagę. Kiszoną kapustę warto spożywać nie tylko do obiadu. Wraz z natką pietruszki będzie doskonałą propozycją jako dodatek do obiadu czy kolacji. Idealnie pasuje do ryb. Kapusta kiszona zawiera naturalne probiotyki. Należy przyznać, że jest to warzywa ciężkostrawne. Kapustę kiszoną należy kupować z pewnego źródła. Najlepiej na targowisku lub samodzielnie ją zakwasić. Sklepowe kapusty kiszone mają dodatek octu. Kiszoną kapustę możemy również zakupić w sklepach ekologicznych. Natomiast sok z kiszonej kapusty jest dostępny w sklepach bio lub internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty możemy również zakupić bezpośrednio od rolnika. Za kilogram kiszonej kapusty zapłacimy od 4 do 8 zł. Natomiast sok z kiszonej kapusty o pojemności 250 ml to koszt 10-15 zł. Kiszona kapusta to dosyć uniwersalne warzywo. Dostępne przez cały rok. Latem możemy się delektować smakiem młodej kiszonej kapusty. To jedno z ulubionych warzyw Polaków.