Domowe barwniki

Własne domowe wypieki to zdrowa alternatywa w branży cukierniczej. Pozawalają one nam na wykonanie pięknych dekoracji w zdrowym stylu. Przed zakupem sztucznych barwników, warto sobie zadać podstawowe pytanie, czy jest to konieczne? W dawnych czasach ludzie sobie radzili bez nich, a z dzieciństwa zapewne każdy pamięta, że lukier na ciasteczkach mógł być różowy.

Warto wykorzystać sprawdzone domowe metody na zabarwienie słodkości, do ich przygotowania mamy możliwość wykorzystania tradycyjnych produktów, chociażby soku z buraków, wiśni, malin czy pestek granatu. Produkty te pozwalają nam na otrzymanie koloru czerwonego, jeśli jednak będziemy chcieli otrzymać kolor fioletowy warto sięgnąć po sok z jagód, zielonego sok ze szpinaku. Żółte odcienie i pomarańcze oczywiście da nam znana od dawna kurkuma oraz szafran. A czy pamiętasz kakao lub kawę? One także są wykorzystywane w przemyśle cukierniczym, wykorzystując te składniki możemy utworzyć kolor brązowy.

Dodatki chemiczne do żywności nie będą nam już potrzebne, mając wiedzę o naturalnych produktach jesteśmy gotowi, by stworzyć zdrowe arcydzieła.

Author: fotofaktory.pl